Suppea subjektiivinen historiikki nuorisotalojen pelastusoperaatioista 2008-2019

Barrikadeille nuorten puolesta!

Luin eräänä syysaamuna v. 2008 uutisista, että Helsingissä toimivat musiikkiin erikoistuneet Harjun ja Munkkiniemen nuorisotalot aiotaan lopettaa. ns. kustannustehokkuuden ja tulosvastuullisuuden nimissä. Oma tytär kävi tuolloin Harjun nuorisotalossa kitaratunneilla. Kimpaannuin totaalisesti ja perustin välittömästi adressin ja FB-ryhmän talojen säilyttämisen puolesta. Nyt tämä ryhmä on jälleen aktivoitu käyttöön keskusteluun aiheesta, sillä vuonna 2019 on jälleen noustava barrikadeille nuorten puolesta samoista syistä. Tervetuloa mukaan!

Musiikkiin erikoistuneita nuorisotaloja puolustamaan tuli suuri joukko kaupunkilaisia, erityisesti muusikoita ja kulttuurialan vaikuttajia. Näppäimistöt sauhusivat kirjoituksista eri foorumeille, oltiin yhteydessä päättäjiin ja mediaan, sekä aktivoitiin ihmisiä osallistumaan taisteluun. Sana kiiri myös Ville Valon korviin. Hän on ollut Munkan nuorisotalon kasvatti. Villen ja silloin suosittujen bändien muusikoiden johdollaan tehtiin CD-single ja video SAVE NUTA – Rock`n´Roll High School.  Biisin avasi itse Tommy Ramone Ramonesista. Projektin pääosaan nostettiin nuoret jotka hoitivat lauluosuudet huippu bändin säestäessä. Ensimmäisen julkisuuteen lasketun linkin suosio kaatoi serverin. Video levisi ympäri maailmaa HIM:n suosion vuoksi. Biisistä tehtyä CD:tä toimitettiin radioihin ja annoimme myös kunnanvaltuutetuille omat kappaleet adressin luovutuksen yhteydessä muistutukseksi siitä etteivät ikinä sulkisi ”Rock’n Roll High Schoolejamme”, kuten Tommy Ramone biisin alussa toteaa.

Ville Valo ja Munkan nuorisotalon nuoria 6.10.2008

Oma roolini taistelussa nuorisotalojen puolesta oli koordinoinnin lisäksi toimia puhenaisena. Annoin haastatteluja mediaan. Usein vastassani oli nuorisotoimenjohtaja Lasse Siurala ja ne haastattelut olivat varsinaisia battleja. Myös TV:n puolella oltiin kiinnostuneita asiasta. Silloin pyöri Maria Veitolan luotsaama Maria!-talk show josta otettiin minuun myös yhteyttä asian tiimoilta, mutta kun Ville Valo ei päässyt paikalle emme mahtuneet ohjelmaan tietenkään. Olin kuitenkin onnessani siitä miten laajan tuen ja näkyvyyden media meille tarjosi. Se oli meidän puolellamme.

Olin myös yhteydessä politiikkoihin. Edesmennyt vasemmistoliiton kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu Outi Ojala mentoroi minua ja kertoi miten olisi hyvä edetä asiassa kaupungin päässä ja missä aikataulussa. Hän varoitteli kuitenkin että en olisi turhan optimistinen asian suhteen. Jälkeenpäin Outi sanoi minulle että tämä nuorisotalojen adressi v. 2008 oli ensimmäinen jolla oli vaikutusta päätöksen tekoon. Sitä ennen adressit olivat lentäneet kuulemma suoraan roskakoriin, eikä hän itsekään ensin uskonut että voisimme estää nuorisotalojen sulkemisen. Me teimme sen kuitenkin. 

Vuoden 2009 alussa nuorisotalojen lopettamispäätökset oli pyörretty ja talot jatkoivat toimintaansa normaalisti. Olin väsynyt mutta onnellinen taistelun jälkeen. Mieltä lämmitti myös se että työmme oli noteerattu palkitsemisen arvoiseksi Femmagaalassa. Olimme ehdokkaina sarjassa Bono-femma. Se jaetiin ”maailmaa syleilleestä ja ehkä jopa parantaneesta teosta.”
Ehdokkaat olivat:

  • Dimebag Beyond Forever 2008 
  • Helsingin nuorisotalojen pelastusoperaatiot 
  • Jussi- ja Jyrki69 pelastamassa maailmaa 
  • Neljä Ruusua lopetti 
  • Sedu lemppasi Keskisen

Voiton vei nenän edestä Neljä Ruusua. Hitsi vie!

Historia toistaa itseään

Taistelu ei ollut kuitenkaan vielä loppu. Vuonna 2010 Helsingin kaupunki oli valmistelemassa ns. “palveluverkon tehostamista”, eli lopettamassa mm. nuorisotaloja, kirjastoja ym. Harjun nuorisotalo oli jälleen lopetus uhan alla. Nyt sanottiin että Harjun toiminnot siirretään uuteen nuorisotalo Happeen jonne keskitetään kulttuurinen nuorisotyö. Suunta oli lähiöistä pois kohti suuria yksiköitä. Happi toimi 10 vuotta. Sen toiminta lopetetaan vuoden lopussa sisäilmaongelmien vuoksi. Harju säilyi kun kaivoimme naftaliinista vanhat aseet ja laadimme uuden adressin. Voitto tuli jälleen ja Harju sai jatkaa.

EDIT 3.10.2019 Jutun julkaisun jälkeen sain kommentin koskien Hapen lopettamisen syytä
– Happi lopetetaan koska toiminnot hajautetaan pitkin Helsinkiä. 

Syksyllä 2019 on taas aika aktivoitua Harjun nuorisotalon säilyttämisen puolesta. Kaupungin kulttuurisen nuorisotyön strategia on muuttunut täysin päinvastaiseksi siitä mitä se oli 2010. Kaupunki julkaisi 30.9.2019 tiedotteen jossa se kertoo sulkevansa Harjun 3kk kuluttua.

– Asiaan vaikuttaa monta tekijää, kuten rakennuksen kunto ja kulttuurisen nuorisotyön laajeneminen eri puolille Helsinkiä, toteaa nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka. Lue koko Ylen juttu.

Tahto lopettaa nuorisotalon toiminta on kova. Syyt eivät sen sijaan kuulosta päteviltä. Miten Harjun toiminnot siirretään nuorisopalveluiden muihin tiloihin? Ei mitenkään. Tällaista vuosia rakennettua musiikin monitoimitaloa ei voi hajauttaa ympäri Helsinkiä. Nykyinen suunnitelema jättäisi myös valtavan nuorisotyön aukon kantakaupunkiin sillä Ruoholahden, Pikku- Huopalahden, Pasilan ja Arabian välissä on silloin vain kaksi taloa. Toinen on Glorian uusi paikka Tiivistämö ja se poikkeaa toiminnaltaan paljon Harjusta. Ainoa talo joka jää jäljelle on Punavuoden asukastalo Betania, mutta sekin on yhteiskäytössä oleva pienikokoinen talo jossa on muutakin toimintaa nuorisotyön lisäksi.

Helsingissä on 20 koulua joissa on todettu sisäilmaongelma. Niiden toimintaa ei olla kuitenkaan lopettamassa, osalla kouluista ei ole edes korjaussuunnitelmaa, vaikka tilojen käyttäjät oireilevat. Jos Harjun nuorisotalon toiminta lopetetaan 3 kk varoitusajalla voisi olettaa sisäilmaongelmien olevan merkittäviä. Talon henkilökunnalla ei kuulemma ole kuitenkaan ollut mitään oireita. Mikko Vatka sanoo myös Ylen jutussa että talon kunto-ongelmat ovat korjattavissa ja sen jälkeen päätetään talon tulevasta käytöstä. Korjataan rakennus, mutta ei anneta nuorisotyön jatkua siellä vaikka ei ole tiedossa miten tilaa tullaan käyttämään jatkossa? Pidetäänkö taloa tyhjillään?

Spekulointia

Harjun sulkemisasiaa spekuloidaan vilkkaasti somessa ja hyvinkin villejä ajatuksia on heitelty. On puhuttu, että talo myytäisi ja että talon huonoa kuntoa on liioteltu ja keksitty tekosyyksi lopettaa toiminta nopeallaa tahdilla etc. Ehkä paras lukemani heitto on tämä:
-En kyllä yhtään ihmettelisi vaikka kaupungilla olisi piiloajatuksia purkaa talo ja myydä kalliilla tonttimaaksi koko puisto. 

Kaupunki on kaupunkilaisia varten ja veroja maksetaan siksi että niillä taataan palveluja demokraattisesti kaikille kansan kerroksille. Nuorten kulttuuri-ja taidekasvatusta ei saa heikentää eikä 20 000 kävijää vuodessa tavoittavaa Harjun nuorisotaloa saa lopettaa!

Allekirjoita adressi tue nuorten asiaa!
Jos haluat seurata kamppista ja keskustelua aiheesta liity FB-ryhmään 

**EDIT
Tilanne vuoden lopussa 2019

Syksy mittaan käytiin vilkasta keskustelua Harjun tilanteesta ja kaupunkilaiset olivat yhteydessä kaupungin päättäjiin.  Viimein 21.11.2019 Kallion kulttuuriverkosto järjesti keskustelutilaisuuden aiheesta otsikolla Nuoriso- ja kulttuuripalveluiden tulevaisuus Kallion alueella. Keskustelu oli paikallaan ja tuotti tulosta. Vuoden lopulla saatiin lukea Helsingin Uutisista että Vatkan mukaan nuorisotyö ja vapaa-ajan toiminnot palaavat talolle kevään remontin jälkeen.

Keskustelutilaisuus kuvattiin ja editoitu versio siitä löytyy täältä
Alkuperäinen tallenne on katsottavissa FB-ryhmässä -Harjun nuorisotaloa ei saa lakkauttaa https://www.facebook.com/nthp610/vide…