Sirkus Femina -Valokuvanäyttelyni 3.-31.10.2022

Sirkus on aina kiehtonut minua. Se on visuaalinen, jännitteitä ja suuria tunteita herättävä esittävän taiteen muoto. Kun kuulin Kampin palvelukeskuksen teatterityöpajan tarttuneen klassiseen aiheeseen, innostuin ja pyysin päästä kuvaamaan heitä. Tiesin heti että nyt tulen kohtaamaan erilaisen ja erityisen sirkuksen.

Teatteriryhmän yhteenlaskettu ikä kuvauksen aikana oli tasan 1000 vuotta. Esiintyjät olivat itse luoneet sirkushahmonsa tarinan. Myös puvustus ja naamiointi olivat heidän omaa käsialaansa. Kuvauspäivänä seurasin teatterilaisia kameran kanssa pukuhuoneessa, lämpiössä ja näyttämöllä. Näistä kuvista syntyi valokuvanäyttelyni Sirkus Femina.

Sirkus itsessään ja sen hahmojen arkkityypit ovat ajattomia. Aika oli kuitenkin päällimmäinen ajatukseni valmistautuessani kuvaamaan esiintyjiä ja esitystä. Mietin mm. miten miten yli 90-vuotias nuorallatanssija esittää roolinsa? Entä miten näyttelijöiden pitkä elämänkokemus näkyy hahmoissa?

Tarkastelen Sirkus Femina-näyttelyn kuvissani aikaa ja ajattomuutta, ihmisestä ulospäin näkyvää fyysistä ikää ja sisältä päin välillä pilkahtavaa iättömyyttä. Mitä astui näiden iäkkäiden sirkushahmojen mukana näyttämölle? 

3.–31.10.2022

Avoinna arkisin

Ma–to 8–20.30

pe 8–16

Avajaiset 3.10.2022 klo 18.00

Kampin palvelukeskus 1. kerros

Salomonkatu 21 B, 00100 Helsinki

%d bloggers like this: