Inkvisition Toivo-albumin kansityö


Tänään 20.4. 2021 tulee kuluneeksi 4 vuotta Inkivisition Toivo albumin julkaisusta ja sen kunniaksi tässä pieni tarina kannen synnystä.

Inkvisitio on suomalainen kulttibändi, Juliet Jonesin Sydämen paha pikkusisko jonka perustivat Eero Hyyppä ja Seppo Kansanoja. Herrat olivat Juliet Jonesin Sydämen hittien kirjoittajia ja Inkvisio sai esitettäväksi niitä biisejä jotka olivat liian “pahoja” JJS:lle.

Heti ensimmäisen Inkkarien albumin julkaisu oli skandaali. Esikoisalbumi Paratiisi (1989) jouduttiin vetämään pois myynnistä Jehovan todistajien Vartiotorni-lehdestä varastetun kansikuvan takia. Tämä tapaus tietysti nosti bändin otsikoihin ja tästähän tuli mainio buusti levylle. En suosittele kuitenkaan tekemään tällaista promoa tänäpäivänä, voi tulla kalliiksi. Toinen keissi mikä nosti bändin lehtien sivuille oli Helvetti-EP:n kappale “Arvi Lind” joka nousi pieneksi hitiksi. Kappaleen kohde uutisankkuri Arvi Lind lähetti yhtyeelle jopa kiitoskortin biisistä.

Inkvisition levyn kannet ovat olleet yllättäviä ja nerokkaita, joten olin sangen otettu kun Seppo Kansanoja otti minuun yhteyttä 2016 ja pyysi Toivo albumin kuvittajaksi.

Kannen teko oli melko pitkä prosessi jonka aikana oltiin Sepon kanssa paljon yhteydessä. Sain häneltä ensimmäisen briiffin – “Tee jotain kaunista ja valoisaa. Tämä levy on valoisa ja toivoa täynnä.” No minähän yritin parhaani ja kävin ottamassa kuvia jotka olivat minusta kauniita ja lähettelin niitä Sepolle. Ei mennyt läpi.
Seuraavaksi Seppo sai idean että hän tahtoo jotain joka liittyy avaruuteen ja minä aloin prosessoida satelliitti-idealla. Etsin suuria lautasantenneja kuvattavaksi osaksi kuvaa johon olisin miksannut kuvitettua avaruusteemaa. Pöllälaakson katolta niitä löytyi, mutta olivat vaikeasti kuvattavissa. Olin juuri ottamassa yhteyttä MTV:n tuttuuni kyselläkseni voisinko mitenkään päästä katolle kuvaamaan antennia kun Seppo soitti minulle innoissaan “Nyt mä tiedän! ” Kannessa pitää olla ristiäiset ja ihmisillä siinä palkit silmien edessä, paitsi “Toivo-vauvalla”
Tuli vähän paha tehtävä nopealla aikataululla. Mistä minä nyt ristiäiset löydän kuvattavaksi, pitääkö alkaa rakentaa niitä! Lopulta vanha ristiäiskuva löytyikin aika helposti, se ei ole minun ottama, mutta tein jälkikäsittelyt. Tämän kuvan hengen mukaisesti tein muillekin albumin kuville käsittelyt ja lopputulos oli juuri päinvastainen kuin ensimmäinen briiffi oli. Ei tullut kovin valoisaa levyn kantta, vaan marraskuisen pimeä ja harmaa.

Toivo-albumilla soittavat:

Seppo Kansanoja (laulu ja kitara)
Kaustinen (basso, laulu)
Pirkko Kontkanen (viulu, laulu, tuttu myös mm. Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut -bändistä ja Juicen levyiltä)
Pertti Honkela (tuuba)
Pete Parkkonen ( mm. Zen Cafésta, Kebasta ja Toni Rossi Sinitaivas-yhtyeestä tuttu, lyömäsoittimet)
Kari ”Jones” Hyvärinen (Juliet Jonesin sydämestä tuttu, kitara ja laulu)

Seppo Kansanoja menehtyi 2019 vaikean taudin murtamana ja Toivo jäi hänen viimeiseksi levytykseksi.

Terveisiä Seppo sinne jonnekin missä ikinä lienet! Kiitos hienoista biiseistä ja ystävyydestä ❤️Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.