Ali Alikoski, Talvimaa

Ali Alikosken Talvimaa-single on toinen toinen sinkkulohkaisu tulevalta albumilta. Tein kuvituksen tähän biisiin kuten edelliseenkin Alin sinkkuun Onnellinen.

Kuuntele Talvimaa TÄSTÄ.

– Ali kommentoi singlejulkaisuaan lehdistötiedotteessa:” Laulu syntyi tasan vuosi sitten ensimmäisenä isosta biisiryppäästä. Se on ote kertojaminän päiväkirjasta ja havaintoja siitä lohduttomuuden tunteesta, kun Etelä-Suomen talvissa on enää niin harvoin lunta. Kertojaminä kaipaa neljää vuodenaikaa ja talven valoa”.

Biisin kehyskertomus on siis ilmastonmuutos ja kannen suunnittelu lähti tästä ideasta. Pohdin, että kuvassa pitää näkyä neljä vuodenaikaa yhtäaikaa. Kuvasin kannessa olevan maiseman Talin kartanon mailla olevalla golfkentällä marraskuussa 2020 ennen kuin Helsinki sai lumipeitteensä. Tuossa hetkessä olisi voinut todellakin olla mikä tahansa vuodenaika meneillään. Nurmi vihersi ja syksyn kuolleita lehtiä lojui maassa siellä täällä.

Talin golf-kenttää

Biisin kertojalla oli haave lumisesta talvimaasta ja pohdin aika pitkään mikä olisi sellainen visuaalinen elementti joka voisi kuvata “haavetta” kunnes mieleen nousi “snow globe” eli klassinen joulukoriste “lumisadepallo”. Ne ovat lasisia palloja joiden sisään on rakennettu miniatyyrimaisema. Palloa ravistamalla saadaan aikaan lumisade joka sytyttää maiseman elämään. Soitin Alille, kerroin idiksestä ja hän innostui. Todettiin että molemmat olimme lapsuudessaan tällaista lumipallosta haaveilleet, mutta emme olleet koskaan saaneet. Siinä samalla tuli juteltua kaikki muutkin lelu-asiat ja huomaisimme kuinka sisäiset lapsemme leikkivät edelleen.

Lumisadepallon etsintä veti kuitenkin vesiperän. Niitä toki löytyi kaupoista, mutta palloissa olleet maailmat eivät sopineet ajatukseeni tai olivat muuten vaan kökköjä. Oli rakennettava pallo itse. Kuvasin “Talvimaa”-pallon koristekuusi sisällään parvekkeellani jotta lasin pinnoilla olisi aitoa valoa. Sisällä oleva luminen maisema on kuvattu Viikissä jokunen vuosi sitten. Pensselöin kolmesta kuvasta koostuvan kokonaisuuden kasaan ja lisäilin vielä mukaan vähän taikaa taivaalle ja värejä lehtiin, lunta etc. kunnes Talvimaa oli valmis.

Lasipallossa majailee normaalisti ilmakasvi ja kuusi löytyi joulukoristeist
Talvimaa on kuvattu Viikissä

Lehdistötiedote:

ALI ALIKOSKI JULKAISEE UUDEN SINGLEN

Ali Alikoski & Alanmiehet kokoonpanolla syntynyt ”Talvimaa” on julkaistu tänään ja se on toinen single syksyllä 2021 julkaistavalta artistin yhdeksänneltä sooloalbumilta.

Ali kommentoi singlejulkaisuaan:” Laulu syntyi tasan vuosi sitten ensimmäisenä isosta biisiryppäästä. Se on ote kertojaminän päiväkirjasta ja havaintoja siitä lohduttomuuden tunteesta, kun Etelä-Suomen talvissa on enää niin harvoin lunta. Kertojaminä kaipaa neljää vuodenaikaa ja talven valoa”.

Biisin tuottajat Ali Alikoski ja Tapsa Kojo tekivät neljä intensiivistä päivää editointia etänä löytääkseen kappaleen sielun ja kolmannen päivän kohdalla peruspalikat olivat koossa, kunnes Ali huomasi, että kappaleesta puuttui vielä tärkeä taso, talven valo.

”Otin yhteyden Tapsa Kojoon”, Ali kertoi havainnostaan ” ja kysyin, saataisiinko me jousilla biisiin lisää valoa. Tapsa innostui heti, kosketinsoittimissaan hänellä on upeat jousisamplet”.

Parikymmentä minuuttia myöhemmin Ali sai ensimmäisen version, ja yhtäkkiä kappale oli syttynyt eloon. Parin tunnin päästä hän sai viimeistellyt jousisovitukset ja kuuli kappaleessa sen kaipaamansa talven valon.

Ilkka Herkman miksasi biisin kerroksellisuuden taitavasti. Kappaleessa on sekä herkkyyttä että jylhyyttä. Kitaristi Joonatan Kotilan väkevä soundi pääsee jousien kanssa oikeuksiinsa.

”Nyt sitä lunta on tänä talvena reilusti ja myös paukkuvia pakkasia, kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ilmastonmuutokseen kuuluu säätyyppien ääri-ilmiöt”.

Biisissä soittavat: Ali Alikoski – laulu, kosketinsoittimet, akustiset ja sähkökitarat,
Tapsa Kojo – basso, kosketinsoittimet, taustalaulu,
Joonatan Kotila – sähkökitarat, sekä
Jussi Parkkonen – rummut ja lyömäsoittimet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.