Valokuvataidetta jokamiehenoikeudella

KETJUREAKTIOT- Sosiaalisen valokuvauksen projekti 2020 – 2021

Sosiaalisen valokuvauksen projekti KETJUREAKTIOT (14.9.2020-31.1.2021). Projekti kokoaa yhteen eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä valokuvaamaan toistensa kuvien inspiroimina. Projektiin sai osallistua kuka tahansa (ilman ikää, koulutusta ja valokuvauskokemusta koskevia vaatimuksia) ja millä tahansa kuvausvälineellä tahansa vaikkapa kännykkäkameralla. Kuvien sisältö on tärkeämpi kuin tekninen osaaminen. Projektin luonne on yhteisöllinen. Kuvien avulla voimme jakaa ajatuksia, kokemuksia ja tunteita sekä yhdistää ihmisiä yli kielimuurien ja muiden verbaalisten esteiden. Jokaisen ihmisen luovuus ja näkemykset ovat yhtä tärkeitä, ja projekti tarjoaa kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden tuoda niitä esille.

Projekti etenee siten, että kuvat synnyttävät uusia kuvia. Kuvaamisen tueksi ei anneta sanallisia teemoja. Kunkin kuvausviikon jälkeen osallistujat äänestävät omaa suosikkikuvaansa ja kaksi eniten ääniä saanutta kuvaa toimii seuraavan viikon kuvien innoittajina. Näin syntyy ketjureaktioita sekä kuvien välistä keskustelua, vuorovaikutusta ja sukulaisuutta yhden kuvan johtaessa toiseen. Tässä projektissa ei ole kuraattoreita, auktoriteetteja eikä rakenteellista karsintaa, vaan viikon päätteeksi osallistujat itse äänestävät kuvia ja tulosten innoittamana ketjua jatketaan seuraavalla viikolla. 
Kuvaamisosuuden jälkeen koostamme projektista useita näyttelyitä hyödyntäen mm. vapaata kaupunkitilaa, digitaalisia väyliä sekä perinteisiä näyttelytiloja.
Ketjureaktiot projektin kummina toimii Sami Pirkola, sosiaalipsykiatrian professori

%d bloggers like this: