Kamerameditaatio 

Tietoisuuden harjoittamisen taito: Kaikista psykologis-filosofisista näkökulmista ihmisen tietoisuuteen ainoastaan buddhalainen psykologia sisältää syvällistä kuvausta tietoisuuden harjoitettavuudesta, tavallaan tietoisuuden potentiaaleista.” Tietoisuuden harjoittaminen on osa buddhalaista filosofiaa, jossa harjoitetaan tarkkaavuuden kohdentamista ja sen ylläpitämistä. “

Filosofi Timo Klemola

Valokuvaus on tarkkaavaisuutta ja tietoista läsnäoloa 

Kameran kanssa kävely ympäristöään tarkkaillen on tietoisuuden harjoittamista ja meditaatiota, jos suorittaa jotain kuvaustehtävää jossa on rajattu aihe. Etsiessään kuvauksen kohdetta tarkkailee ympäristöään intensiivisemmin ja ohittaa kaiken mieltä hajottavan muun visuaalisen sälän. 

Millaisia kognitiivisia prosesseja meditaation ja mindfulnessin takana on?  Riitta Luukkainen-Markkula kirjoittaa tieteellisessä artikkelissaan (PSYKOLOGIA 51 (03), 2016) että meditaatiossa näyttäisi aktivoituvan useita keskeisiä toiminnallisia aivoverkostoja, kuten esimerkiksi tarkkaavuuden järjestelmät, sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvät verkostot sekä verkostot, jotka liittyvät tunteiden prosessoitumiseen kehosta aivoihin ja tietoisuuteen. Eräässä metaanalyysissa meditaation vaikutukset näkyvät muutoksina hippokampusalueilla, tuntoaivokuorella ja aivosaaren alueella, pihtipoimun etu- ja taka- osissa, tarkkaavuuden ja toiminnan ohjaamiseen liittyvällä etuaivoalueella sekä etuaivojen sisäosissa käyttäytymisen ja tunteiden säätelyyn liittyvillä alueilla. Lisäksi vahvistumista havaittiin aivopuoliskoja ja aivoalueita yhdistävissä valkean aineen säikeissä. Neurotieteen näkökulmasta meditaatiossa on kysymys ennen kaikkea eriytyneiden tarkkaavuuden järjestelmien yhteistoiminnasta ja sen hioutumisesta. 

Lue lisää aiheesta.

Asetin itselleni tämän kuvaushaasteen lokakuuksi 2021, mutta näitä tehtäviä voi toteuttaa koska vaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
TEHTÄVÄT

 1. Viikko 27.9 – 3.10-2021
  Etsi joku elementti jonka valtavärinä on jotain sinisen ja punaisen väliltä. Sehän voi olla violettia, liilaa, viininpunaista etc. Olisi kivaa nähdä mitä olette löytäneet. Julkaise kuvasi Instassa ja tägää siihen #kamerameditaatio ja #kamerameditaatio1 #sosiaalinenvalokuvaus
 2. Viikko 4.-10.10.2021 etsi elementti jonka muoto muistuttaa jotain pelikortin maata, eli muoto voi olla ♥️♣️♦️. Tägää kuvaa #kamerameditaatio ja #kamerameditaatio2 #sosiaalinenvalokuvaus
 3. Viikko⠀11.-17.10.2021. Aiheena on PAREIDOLIA. Kyse on kognitiivisesta vinoumasta, jossa epämääräiset ja satunnaiset aistihavainnot muokkaantuvat yksilön mielessä selkeiksi ja merkityksellisiksi. Tyypillisesti pareidolia-ilmiö koskee kasvojen näkemistä, mutta se ei rajoitu vain siihen.
  Tägää kuvaan #kamerameditaatio #kamerameditaatio3 #sosiaalinenvalokuvaus
 4. Viikko⠀18.-24.10.2021 Aiheena HEIJASTUS, AUKKO TOISEEN MAAILMAAN
  Tägää kuvaan #kamerameditaatio #kamerameditaatio4 #sosiaalinenvalokuvaus
 5. Viikko⠀25.10.-31.10.2021 Aiheena JÄLJET, JÄLKEEN JÄÄNYT
  Tägää kuvaan #kamerameditaatio #kamerameditaatio5 #sosiaalinenvalokuvaus⠀

  Voit hypätä haasteeseen mukaan koska vaan ja alkaa meditoida näiden kuvaustehtävien avulla. Voit myös haastaa muita mukaan jakamalla haastetta. Kuvata voi millä välineellä vaan, vaikka kännykällä.
 6. Merkitse kuviisi aina tehtävissä kerrotut tägit. Kaikkiin kuviin merkitään aina #kamerammeditaatio ja #kamerammeditaatio +tehtävänumero  #kameramertiaatio1 jne.
 7. Seuraa Instassa tägiä #kamerameditaatio niin näet muiden kuvia ja inspiroidut.

Omat kuvani

⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.